Zeleninový tajine
Specialita plná zeleniny, luštěnin a voňavého koření, která vás zasytí na dlouhou dobu. V Maroku, odkud pochází, se připravuje ve speciálním hrnci, podle kterého získala svůj název. Vám ale dobře poslouží i hlubší pánev nebo hrnec.
60 minut
4
Ingredience:
1 plechovka rajčat |
4 lžíce panenského olivového oleje |
1 cibule |
3-4 stroužky česneku |
1 lžička mletého zázvoru |
1 lžička mletého římského kmínu |
1 lžička mleté skořice |
pepř |
2 menší cukety |
3 velké mrkve |
1 střední lilek |
1 hrnek vývaru |
1 plechovka cizrny |
čerstvá máta nebo petrželka na ozdobu |
Postup:
Nakrájejte zeleninu. Mrkev na větší špalíčky, cuketu a lilek na cca 2 cm velké kusy.
- Na středně silně rozpálené hlubší pánvi nebo větším hrnci snažte cibuli, dokud nezačne měnit barvu. Pak přidejte česnek, všechno koření a smažte dalších pár minut za stálého míchání.
- Přidejte cukety, mrkve, lilek a smažte ještě dalších pár minut. Za 2-4 minuty přisypte rajčata, vývar, cizrnu, dosolte a opepřete podle chuti. Přiveďte vše k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat dokud zelenina nebude měkká, přibližně 15 minut.
- Kuskus zalijte vroucí vodou, přidejte lžíci olivového oleje, zakryjte a nechte stát asi 5 minut nebo dokud se nevstřebává veškerá voda. Promíchejte vidličkou a podávejte s připravenou zeleninou.