Čočkový dhál
Indická kuchyně je svými luštěninovými pokrmy vyhlášená. Indové konzumují čočku téměř každý den a v jejím dochucování jsou opravdovými mistry. Ochutnejte čočku vonící exotickým kořením.
30 minut
3
Ingredience:
250 g loupané červené čočky |
25 g ghí nebo másla |
1 velká cibule |
0,5 l vody |
1 lžička kurkumy |
1 stroužek česneku |
1 lžička garam masaly |
1/2 lžičky mletého zázvoru |
1 lžička mletého koriandru |
chilli podle chuti |
Postup:
- 1. Červenou čočku propláchněte studenou vodou, dejte ji do hrnce, přidejte kurkumu, nastrouhaný česnek a dejte vařit. Červená čočka je uvařená rychle, počítejte zhruba 15 minut od začátku varu. Do čočky dejte jen tolik vody, aby se vyvařila. Čočka na tento dhál by po uvaření měla zůstat v pevném stavu a kyprá - pokud dáte vody moc a budete ji vařit dlouho, vznikne vám kaše. Po uvaření nechte čočku přikrytou, aby nezchladla, než budete mít hotovou druhou část receptu.
- 2. Nakrájejte si cibuli nadrobno. Na hlubší pánvi rozpusťte ghí, případně máslo, vhoďte na něj cibuli a opečte do sklovata. Pak stáhněte plyn, přikryjte pánev poklicí a nechte cca 10 minut dusit, aby cibule změkla. Pokud se bude cibule k pánvi přichytávat, podlijte ji troškou vodou.
- 3. Jakmile bude cibule měkká, přidejte k ní všechno koření (garam masalu, zázvor, koriandr i chilli) a minutu povařte, aby se koření rozvonělo. Poté do pánve ihned přisypte uvařenou čočku a promíchejte.
- 4. Dochuťte případně dalším chilli a podávejte. Na talíři můžete ozdobit opečenými chilli papričkami. Indický dhál nemusíte solit. Použité koření totiž čočku výborně dochutí.
- V Indii se ke dhálům zakusuje chleba naan, ale pokud ho doma nemáte nebo nemáte čas si ho připravit, vystačíte si s klasickým českým chlebem či můžete jíst dhál jen tak samotný.
- Zdravé tipy
- Ghí je vlastně přepuštěné máslo, které používaly už naše babičky. Nepřepálíte ho tak snadno jako obyčejné máslo a nemusíte ho skladovat v ledničce. Pokud ghí nemáte, můžete místo něj máslo klidně použít.
- Kurkumu rozhodně zařaďte do svého jídelníčku častěji. Její protirakovinné účinky a pozitivní vliv na funkce mozku potvrdily i lékařské studie.