Špaldové povidlové buchty
Kynuté buchty jsou česká klasika a patří mezi tradiční dožínkové pochoutky. Zkuste je tentokrát ze špaldové mouky. Budou se hodit ke snídani i jako rychlá svačina na poslední letní dny.
30 minut
20
Ingredience:
500 g špaldové hladké mouky |
220 ml mléka |
90 g cukru |
10 g vanilkového cukru |
75 g rozpuštěného másla |
2 vejce |
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g instantního ) |
1 lžíce citronové kůry |
máslo na potření |
moučkový cukr na posypání |
špetka soli |
Náplň: |
300 g švestkových povidel |
tuzemský rum |
Postup:
V míse promíchejte špaldovou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Uprostřed vytvořte důlek, nalijte tam vlažné mléko a rozdrobené droždí a nechte asi 10 minut odstát.
- Ke kvásku přidejte vejce, rozpuštěné vlažné máslo a citronovou kůrou a vypracujte hladké těsto. Zakryjte mísu utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte kynout 60 minut, potom těsto prohněťte a nechte kynout dalších asi 30 minut.
- Připravte si náplň - povidla nařeďte pár lžicemi rumu a promíchejte.
- Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélníkový plát a z něj potom vykrajujte čtverce velké asi 6x6 cm. Do každého čtverce dejte kousek náplně, prsty spojte protější cípy, sváry utěsněte a pak ještě dotvarujte v dlani.
- Buchty vyskládejte do pekáče vymazaného máslem. Rozpuštěné máslo nakapejte i po okrajích a v místech, kde se buchty navzájem dotýkají. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 minut. Troubu si rozehřejte na 180 °C.
- Připravené buchty dejte do trouby a pečte asi 30 minut (podle barvy). Po vychladnutí je poprašte moučkovým cukrem.