Rizoto
Italský originál nemá nic společného s klasikou ze školních jídelen. Příprava je jednoduchá, potřebujete jen pár kvalitních surovin a výsledek vás určitě nadchne.
40 minut
2
Ingredience:
2 cibule |
máslo |
olivový olej |
300 g rýže arborio |
strouhaný parmazán |
750 ml zeleninového vývaru |
200 ml bílé víno |
Postup:
- 1. V hrnci rozpustíme kousek másla, ke kterému přidáme trochu olivového oleje.
- 2. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přimícháme rýži a opékámeji 3-5 minut na mírném ohni.
- 3. Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Vývar přidáváme postupně - jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další.
- 4.Po 18-20 minutách rýže změkne, poté přimícháme kousek másla a pamazán. Podle chuti dosolíme.
- 5. Konzistence rizota by měla být krémová, podáváme ho ihned po uvaření.