Mazanec
Na žádném stole by sladký bochánek o Velikonoční neděli neměl chybět - těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno.
190 minut
10
Ingredience:
300 g Pšeničná mouka jemně mletá |
100 g Třtinový cukr přírodní |
120 g Máslo |
3 Ks Vejce |
40 g Droždí |
250 ml Mléko |
60 g Rozinky |
Citrónová kůra |
Muškátový oříšek |
Mandle hnědé celé |
Vlašské ořechy |
Citrónový cukr Amylon |
Sůl |
Postup:
- 1. Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.
- 2. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli.
- 3. Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.
- 4. Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.
- 5. Poté těsto poprašte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.
- 6. Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů.
- 7. Po deseti minutách pečení snižte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
- Recept byl převzat ze stránek probio.cz.