Lokše s mákem a povidly
Zbyly vám od oběda vařené brambory? Zpracujte je na bramborové placky neboli lokše podle receptu našich babiček - získáte rychlou večeři, po které se jen zapráší.
30
6
Ingredience:
400 g brambor vařených ve slupce |
130 g hladké mouky |
mouka na podsypání |
sůl |
povidla |
mletý mák |
2 lžíce moučkového cukru |
rozpuštěné máslo |
Postup:
Brambory nastrouhejte na jemno, přidejte k nim mouku a trochu soli.
- Zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo) a nechte ho chvíli odpočinout.
- Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše vyválejte placky.
- Placky opečte na suché pánvi nebo plotýnce z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat.
- Hotové placky namažte povidly, zarolujte a posypejte mákem.
- Nakonec přelijte rozpuštěným máslem.