Šťavnaté müsli tyčinky
Co s sebou na výlet nebo do práce na svačinu? Přece müsli tyčinku vyrobenou na míru vašim chutím. Jednoduché cukry obsažené v ovoci se rychle dostanou do krve a doslova vás nakopnou. Ovesné vločky obsahují naopak složené sacharidy a bílkoviny, které doplňují další bílkoviny a tuky z oříšků, a tak vás tyčinka i zasytí.
Ingredience:
1/2 hrnku vlašských ořechů |
1/2 hrnku lískových ořechů |
1/2 hrnku celých mandlí |
1/2 h rnku sezamových/lněných/chia semínek |
2 hrnky ovesných vloček |
1 hrnek rozinek |
1/2 hrnku goji /brusinek |
1 lžíce kokosového oleje |
2 banány |
2 jablka |
2 lžíce medu nebo agávového sirupu |
Postup:
Ořechy a mandle nasypte do mixéru a krátce mixujte, abyste je rozsekali nahrubo. Pokud nemáte po ruce mixér, můžete dát ořechy a mandle do sáčku a lehce rozklepat paličkou na maso, případně je můžete na prkýnku nasekat nožem.
- Nasekanou směs dejte do hlubší mísy, přisypejte semínka, ovesné vločky a sušené ovoce. Všechno hezky nasucho promíchejte, při dalším postupu se vám to bude hodit.
- Teď přichází na řadu banány a jablka. V zásadě máte opět dvě možnosti. Buď jablka a banán nakrájíte na kousky a umixujete tyčovým či obyčejným mixérem na pyré nebo banán rozmačkáte vidličkou a jablko nastrouháte na struhadle najemno a oba dva druhy ovoce smícháte. Do pyré přidejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu a promíchejte.
- Nachystejte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Také při každém pečení bojujete s tím, že papír nechce na plechu držet a roluje se? Zmačkejte ho do kuličky, pak ho roztáhněte a vytvarujte podle plechu. Bude držet přímo vzorně.
- Ovocné pyré přidejte k sypkým surovinám a pořádně promíchejte. Půjde to snadno, protože suché suroviny už promíchané máte. Klidně můžete použít i ruce, je to efektivnější než míchat směs vařečkou. Vzápětí oceníte nachystaný plech s papírem, protože celou hmotu z mísy nahrnete rukama na pečící papír. Rozprostřete ji rovnoměrně po plechu a dobře přitlačte, aby se k sobě jednotlivé suroviny ještě víc stiskly.
- Pečte v troubě na 180 stupňů, než budou okraje zlatavé. Trvá to zhruba 40 minut.
- Po vytažení z trouby nechte plech vychladnout na sporáku a zakažte si po dobu chladnutí přístup do kuchyně. Tyčinky totiž voní tak lákavě, že byste měli půl plechu v sobě, než byste se nadáli.
- Po vychladnutí müsli tyčinky nakrájejte na menší kousky a uchovávejte v ledničce. Stačí je zabalit do potravinové fólie nebo schovat do vzduchotěsné krabičky. Pár dnů vám tam bez problémů vydrží. Pokud si je chcete napéct do zásoby, dejte je pak do krabičky a skladujte v mrazáku.
- Náš tip: nemáte-li po ruce agávový sirup, použijte rýžový, javorový sirup a podobně.