Kopřivová polévka
Přineste si z jarní procházky svazek mladých kopřiv a doma si z nich uvařte tuhle dobrotu. Čerstvé kopřivové lístky obsahují spoustu vitamínů a minerálů, podpoří činnost ledvin a celkově posílí organismus.
30 minut
6
Ingredience:
1 cibule |
2-3 brambory |
1 lžíce ghí |
0,5 l drůbeží nebo zeleninový vývaru |
200 g mladé kopřivy |
250 ml smetany (může být i sójová či mandlová) |
sůl |
pepř |
Postup:
Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ghí rozehřejte a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, zhruba 1 minutu je opékejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, pak ztlumte a vařte dokud nebudou brambory měkké.
- Mezitím očistěte kopřivy (vezměte si raději rukavice, abyste se nepopálili). Rostliny omyjte a ostříhejte jen měkké části stonků, používejte pouze horní výhonky. Vsypte je do vroucího vývaru a jen krátce spařte, nevařte je.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Rozlijte polévku do talířů a ozdobte smetanou.