Jahodový crumble
Crumble je původem z Británie a nenajdete v něm žádné těsto. Spodní část je plná ovoce a vrchní tvoří křupavá drobenka. Pro labužníky doporučujeme podávat s kopečkem zmrzliny.
60 minut
6
Ingredience:
600 g jahod |
200 g třtinového cukru (70 g do jahod a 130 g na drobenku) |
šťáva z půlky limetky |
30 g škrobu |
100 g másla |
60 g ovesných vloček |
20 g mandlové mouky |
125 g hladké mouky |
Postup:
Formu na koláč vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180°C. Jahody omyjeme, očistíme, pokrájíme na půlky a smícháme s 70 g cukru, limetkovou šťávou a škrobem, a pak je přendáme do formy.
- V dalším kroku si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme v menším hrnci, poté k němu přidáme všechny zbylé suroviny. Mícháme do doby, než získáme drobivou směs, tu pak rovnoměrně rozdrobíme na jahody, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Drobenka by měla být krásně hnědá a vypečená.
- Crumble skvěle chutná jště teplý, ale i vychladlý.