Hrachová kaše
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm plný bílkovin, vápníku, draslíku a vitamínů skupiny B. Dejte si ji jen tak samotnou jako rychlé syté jídlo, nebo ji použijte jako přílohu k vejci, párku či uzenému masu.
45 minut
6
Ingredience:
300 g půleného hrachu |
1 cibule |
4 stroužky česneku |
majoránka |
pepř |
sůl |
50 g ghí (přepuštěné máslo) |
100 ml mléka nebo smetany |
Postup:
Hrách propláchněte ve studené vodě, zelený loupaný hrách totiž není potřeba předem namáčet.
- Hrách dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený alespoň na dva palce a dobře osolte. Přiveďte k mírnému varu a zvolna vařte asi 35 minut do změknutí. Průběžně kontrolujte, zda není potřeba během vaření přidat vodu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na stejně silné tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej, dejte do něj cibuli, osolte a pomalým tempem orestujte do tmavě zlaté barvy.
- Uvařený hrách sceďte a dejte do mixéru. Přidejte ghí, smetanu, vodu z vaření a rozmixujte na hladkou kaši. Konzistenci upravte buď vodou z vaření nebo mlékem. Je lepší udělat kaši trochu řidší, protože kaše postupně houstne tím, jak hrách nacucává tekutinu.
- Rozmixovanou kaši vraťte do hrnce, vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a nechte ještě chvíli prohřát. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Připravenou kaši nandejte na talíře – ideálně v tenké vrstvě a zasypte osmaženou cibulkou.