Fazolová polévka
Hledáte tip na zdravou večeři? Fazolová polévka je hutná a skvěle zasytí, takže ji klidně servírujte jako hlavní jídlo. Použijte bílé fazole, červené a klidně i černé fazole, ať je polévka pěkně barevná.
60 minut
8
Ingredience:
150 g červených fazolí |
150 g bílých fazolí |
100 g cibule |
40 g hladké mouky |
20 g sladké papriky |
½ lžičky pikantní papriky |
1,5 l hovězího vývaru nebo bujónu |
1 stroužek česneku |
1 lžíce sádla |
1 lžička rajčatového protlaku |
2 bobkové listy |
pepř |
sůl |
petrželka na ozdobu |
Postup:
Fazole propláchneme a namočíme každý druh zvlášť do 2 l studené vody a umístíme do chladu, ideálně přes noc.
- Druhý den zvlášť uvaříme červené i bílé fazole téměř doměkka ve vodě, ve které byly namočené, a kterou jsme osolili. Hotové fazole scedíme a dáme stranou.
- Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. V hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli za častého míchání dozlatova.
- Za stálého míchání přidáme postupně protlak, obě papriky, prolisovaný česnek a lehce zaprášíme moukou. Potom stáhneme oheň a restujeme asi 1 minutu.
- Přilijeme vývar, zvýšíme trochu teplotu a přidáme bobkový list. Přidáme oboje uvařené fazole, osolíme a opepříme a necháme na mírném ohni 20 minut nezakryté vařit.
- Na závěr polévku dle potřeby dosolíme a podáváme posypané petrželkou.