Buchtičky ze špaldové mouky s vanilkovým krémem
Nejoblíbenější jídlo ze školních jídelen tentokrát ve zdravější verzi.
1,5 hod
4 porce
Ingredience:
Na buchtičky: |
400 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté |
2 lžíce třtinového cukru |
2 žloutky |
1 lžíce citronové kůry |
balíček sušeného droždí (nejlépe v bio kvalitě) |
špetka soli |
250 ml teplého jakéhokoliv rostlinného nápoje (př. ovesný, rýžový) |
100-130 ml kvalitního oleje |
Na vanilkový krém: |
800 ml sojového vanilkového nápoje |
1 ks pudinkového vanilkového prášku |
Postup:
Všechny ingredience na buchtičky pořádně zamíchat, dokud se nelepí na stěny nádoby. Nápoj musí být zahřátý tak, aby těsto vykynulo.
- Těsto následně necháme 30 min. kynout, poté ho prohněteme a necháme dalších 30 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na cca 170 st. Těsto rozdělíme na cca 3 cm široké provázky a nakrájíme na kousky. Uděláme kuličky, které dáme na plech na pečící papír vedle sebe (je možné promazat trochu olejem).
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Vytvoříme vanilkový krém: 200 ml sojového nápoje rozmícháme s pudinkem, 600 ml nápoje dáme vařit a poté do něj vlejeme zbytek směsi a mícháme, dokud nezhoustne a nevznikne vanilkový krém.