Dýňový koláč
Nebojte se poněkud netradičního použití dýně nasladko - tento koláč vás příjemně překvapí svou lahodnou a vláčnou chutí.
45 minut
8
Ingredience:
Na těsto: |
50 ml vody |
175 g hladké špaldové mouky |
15 g třtinového cukru |
1 špetka soli |
110 g ghí |
Na náplň: |
1 lžička skořice |
½ lžič ky mletého zázvoru |
400 g dýňového pyré z hokaido |
3 ks vejce |
2 ks hřebíčku |
120 ml mandlové smetany |
100 g třtinového cukru |
1 špetka soli |
Postup:
Promíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte ghí a zpracujte v drobenku. Poté přilijte trochu studené vody a zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do fólie a uložte do lednice odpočinout na 60 minut.
- Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravte náplň. Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte. Přisypte třtinový cukr, špetku soli a promíchejte. Do vzniklé směsi přisypte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
- Dýni si rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Kostky povařte ve vodě asi 5 minut, slijte a mixerem rozmixujte do pyré.
- Dýňové pyré vlijte do vaječné náplně, přidejte smetanu a promíchejte.
- Odpočaté těsto rozvalte na kulatý plát a přeneste do kulaté nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Těsto propíchejte vidličkou a vlijte dýňovou náplň.
- Koláč pečte dozlatova na 190 °C 40 - 45 minut.