Zdravé domácí vafle
S vaflemi je to snadné - jakmile jim jednou propadnete, už si nedáte pokoj. Křupavá, sametově hebká dobrota se hodí na víkendovou snídani i jako sladká tečka po obědě.
20 minut
8
Ingredience:
220 g celozrnné špaldové mouky |
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva |
1/2 lžičky skořice |
špetka soli |
80 g javorového sirupu |
60 g kokosového oleje |
30 g bílého jogurtu |
300 ml rostlinného nápoje nebo kravského mléka |
3 vejce |
slunečnicový olej k potření plotýnek |
Postup:
Smíchejte v míse všechny suché přísady.
- Zahřejte kokosový olej tak, aby byl tekutý, a smíchejte ho se sirupem, jogurtem a rostlinným nápojem či mlékem.
- Těsto zamíchejte a vyšlehejte elektrickým šlehačem. Jakmile se všechny suroviny propojí a těsto dostane kompaktní konzistenci, šlehač vypněte.
- Vaflovač nastavte na střední stupeň a plotýnky mašlovačkou zlehka potřete slunečnicovým olejem.
- Do vaflovače nalijte těsto, přikryjte a pečte zhruba 5-7 minut. Hotové vafle vyjměte z vaflovače a ozdobte podle chuti.
- Domácí vafle si nejlépe vychutnáte s javorovým sirupem, ovocným džemem či lískooříš kovou pomazánkou. Nebo je naservírujte se šlehačkou a polité rozpuštěnou čokoládou .
- Naše tipy:
- Belgičané při přípravě vaflí používají klasické máslo. Vyzkoušejte to i vy.
- Na vafle, palačinky a podobné dobroty si pořiďte vyšší mísu na šlehání s nálevkou ("zobáčkem"), těsto do vaflovače nebo na pánev nalejete pohodlně přímo z mísy.
- Místo prášku do pečiva můžete použít vinný kámen , který na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty. Dávkuje se 20 g vinného kamene na 500 g mouky.
- Pokud vám vafle zbydou (s čímž ovšem moc nepočítejte, protože jsou tak dobré, že se vždy ihned všechny sní), dejte je do sáčku a zamrazte. Když je později ohřejete v troubě, bude mít rychlou svačinku.