Cuketové placičky
Snadná a rychlá večeře, která vám bude mizet pod rukama. Dejte si záležet na dochucení a servírujte třeba s jogurtovým dipem.
30 minut
12
Ingredience:
placičky: |
1 velká cuketa |
2–3 vejce |
cca 150 g hladké mouky |
1 lžička majoránky |
1 lžička oregana |
2 stroužky česneku |
sůl |
čerstvě mletý pepř |
rostlinný olej na smažení |
dip: |
150 g tučného bílého jogurtu |
hrst bylinek (pažitka, petržel) |
sůl |
pepř |
Postup:
Omytou cuketu nastrouhejte najemno, přidejte k ní lžičku soli a promíchejte.
- Nechte 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Rukou vymačkejte přebytečnou vodu a dejte do čisté misky.
- Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, pepř a promíchejte. Vajíček a mouky dávejte nejdříve raději méně a postupně přidávejte podle potřeby a konzistence. Každá cuketa je jiná, pouští jiné množství vody a nejde proto úplně přesně odhadnout potřebné množství.
- Rozpalte pánev s olejem a upečte jednu zkušební placku. Ochutnejte ji, poté případně dochuťte. Těsto by mělo být spíš hustší a na pánvi by se nemělo trhat. Pokud je řídké, přidejte ještě mouku, pokud se na pánvi bude trhat, přidejte vejce.
- Ve chvíli, kdy má těsto ideální konzistenci a chuť, začněte pomocí lžíce vytvářet placky. Smažte nejlépe na středním stupni, aby se placky propekly uvnitř a zároveň byly krásně dozlatova.
- Hotové placky odkládejte na papírové kuchyňské utěrky, které odsají přebytečný olej.
- Na dip smíchejte jogurt s najemno nasekanou pažitkou a petrželkou, pepřem a trochou soli a podávejte k plackám.