Celozrnné jidáše
Jidáše by neměly chybět na žádném velikonočním stole, tradičně se pekly na Zelený čtvrtek. Motání jidášů má symbolizovat provaz, na kterém se oběsil právě Jidáš – zrádce Ježíše Krista. Zkuste letos zdravější, celozrnnou variantu.
60
15
Ingredience:
500 g celozrnné špaldové mouky hladké |
250 ml mléka |
30 g droždí |
3 polévkové lžíce třtinového cukru (medu) |
70 g rozpuštěného másla |
špetka soli |
rozinky a mandle |
žloutek |
Postup:
Do části vlažného mléka vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci mouky, rozdrobené droždí, cukr nebo med, promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Do větší mísy přelijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vmícháme zbytek mouky se špetkou soli. Těsto vypracujeme tak, aby bylo hladké ale nelepivé. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 35 minut.
- Vál pomoučíme, z těsta odebíráme kousky a tvarujeme dlouhé válečky (15-30 cm), ze kteých splétáme a zakrucujeme libovolné tvary.
- Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Potřeme žloutkem a zdobíme rozinkami nebo mandlemi.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Menší jidáše budou trvat zhruba 15-20 minut.
- Po upečení můžeme pomazat jednotlivé jidáše směsí medu, másla a rumu.