Bezlepkový pita chléb
Super věc na cesty - svačinka z bezlepkové pity, do které vložíte libovolnou náplň. Pitu oceníte i jako přílohu k hummusu, salátu či grilovanému masu.
90 minut
6
Ingredience:
1 1/4 šálku (140 g) čisté celozrnné ovesné mouky |
1/2 šálku (95 g) bramborového škrobu |
1/3 šálku (45 g) kukuřičního škrobu |
1/3 šálku (50 g) tapiokového škrobu |
2 polévkové lžíce (18 g) jitrocelového prášku |
1 polévková lžíce (8 g) chia semínek |
1 polévková lžíce (10 g) droždí |
1 lžička (5 g) třtinového cukru |
1 lžička (5 g) soli |
1 šálek teplého mléka |
1 velké vejce |
1/4 šálku slunečnicového oleje |
1 lžička jablečného octa |
rýžová mouka na válení |
Postup:
Navažte ovesnou mouku, bramborový škrob, kukuřičný škrob, tapiokový škrob, jitrocelový prášek, mleté chia semínko, droždí, cukr a sůl do misky od mixéru. Promíchejte metlou.
- Zvlášť ušlehejte mléko, vejce, olej a ocet.
- Přidejte mokré přísady do suchých a promíchejte při střední / nižší rychlosti po dobu 5 minut. To umožní jitrocelovému prášku a Chia semínku absorbovat kapaliny a těsto se zahustí.
- Připravte si 3 pečící papíry. Těsto rozdělte na 6 kusů, z nichž každý je mírně větší než golfový míček. Lehce posypte rýžovou moukou pracovní plochu a horní části těsta. Zválcujte těsto do 15 cm kruhů, otáčejte často tak, aby se nelepilo k pultu. Umístěte vyválené těsto na připravené pečící papíry. Opakujte, dokud nebudete mít 6 pita placek (2 pity na jeden list).
- Přikryjeme pity potravinovou fólií a necháme odpočívat 1-1 1/2 hodiny.
- Umístěte těžší plech na pečení do trouby a předehřejte ji na 230 stupňů . Je velmi důležité mít hodně horkou troubu, tím se právě pita při pečení nafoukne.
- Poprašte dvě pity vodou a opatrně je položte na horký pečící plech. Nechte péct po dobu 5-7 minut, nebo dokud nejsou naduté a lehce opečené.
- Opatrně vyjměte pity z trouby a zabalte je do čisté suché utěrky, aby zůstaly měkké.
- Opakujte se zbývajícími pitami.
- Podávejte nejlépe čerstvé a teplé.