Kokosový olej a jeho použití II.
V předchozím článku jsme se podívali na kokosový olej a jeho účinky zejména v koupelně. Nyní je čas zahřešit si zdravěji a zaměřit se na použití kokosového oleje v kuchyni. Chybí vám inspirace, jak ho použít? Pak čtěte dále.
Kokosový olej patří mezi jednu z nejuniverzálnějších potravin s velmi pozitivním účinkem na zdraví. Nejenom že vám může dobrým partnerem při hubnutí, jeho příjemná chuť správně doplní široké množství receptů. Zařadit ho můžete i do přípravy jídel, kde byste to nečekali.
Kokosový olej a hubnutí
Díky obsahu těch správných mastných kyselin, může mít kokosový olej příznivý účinek na snižování nadměrné hmotnosti. Výzkumy naznačily, že příznivě ovlivňuje úbytek tuků zejména v oblasti břicha u žen. Při srovnání s dalšími rostlinnými oleji dále pomáhá správnému fungování štítné žlázy a stimuluje metabolismus. Všimli jste si, že lidé v tropických pobřežních oblastech méně trpí nadváhou? Jedním z důvodů je právě denní používání kokosového oleje při vaření. Chcete-li být o pár kilo lehčí, zařaďte kokosový olej do vašeho jídelníčku. Nezapomeňte však, že jen to nestačí. Při tvorbě redukčního jídelníčku hrají důležitou roli i další potraviny a samozřejmě i pravidelný a správný pohyb.
Kokosový olej při pečení
Limity použití kokosového oleje při pečení téměř neexistují. Najdete ho nejenom ve sladkých receptech, ale i slaných . V našem týmu jsme dělali průzkum oblíbených receptů, ve kterých kokosový olej používáme. Nejčastější využití bylo při přípravě rozličných druhů zdravých variací koláčů, vaflí, lívanců, muffinů a tyčinek. Bylo těžké rozhodnout, který z receptů je naším favoritem.
Jelikož kokosový olej toleruje vysoké teploty, lze ho velmi dobře využít jako náhražka másla při pečení. Jeho použitím také docílíte lehčí struktury těsta ve srovnání s dalším oleji či tuky. Vzhledem k tomu, že je kokosový olej při běžné pokojové teplotě pevným, je nutné ho rozehřát. Nejlepším způsobem je vložit ho na několik minut ve skleněné misce do vroucí lázně. Přidáváte-li k oleji dalšími studené přísady, nezapomeňte na důkladné míchání. Zabráníte tak vzniku případných hrudek. V pevné formě ho pak použijte jako pojidlo v křupavých koláčových základech a krustách.
Kokosový olej a jeho další využití v kuchyni
I přes svou výraznou chuť můžete použít kokosový olej při smažení. Skvěle doplní velké množství asijských jídel, orestovat na něm můžete samotnou zeleninu a tu podávat jako přílohu například k rybě. Naším tajným tipem jsou batátové hranolky pečené v troubě. Ty nezapomeňte dochutit trochou soli, pepře a čerstvými bylinkami. Necháte-li je nakonec zapéct se sýrem, z přílohy se stane vydatnější pokrm.