Velikonoční mazanec
Chystají se k vám koledníci na Velikonoce? Odměňte je domácími sladkostmi. Jedna z nich je vlastnoručně upečený výborný mazanec.
60 minut
6 porcí
Ingredience:
Suroviny: |
50 dkg celozrnné hladké mouky (špaldové) |
11 dkg přepuštěného másla |
11 dkg třtinového cukru |
2 žloutky |
3 dcl mléka |
droždí |
vanilkový cukr |
rozinky |
mandle |
slunečnicová semena |
sezam |
Postup:
- 1. Z mléka, kvasnic a lžíce cukru uděláme kvásek.
- 2. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami a dobře propracujeme v hladké těsto.
- 3. Těsto necháme 2-3 hodiny vykynout.
- 4. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a sezamem.
- 5. Pečeme pomalu při 165⁰C dokud není mazanec krásně zlatý.