Zahřívací zázvorový čaj
Zázvor patří mezi zahřívací potraviny s antibakteriálním a antiseptickým účinkem, proto byste ho měli konzumovat především v zimě, kdy řádí nachlazení a chřipky. Zázvorovému kořenu navíc nevadí teplo a vydrží vám doma dlouho, proto si ho můžete nakoupit do zásoby.
10 minut
4
Ingredience:
1 l vody |
2 cm zázvorového kořene |
1 svitek celé skořice |
3 hřebíčky |
2 lžíce včelího medu |
1 pomeranč |
Postup:
- Zázvorový kořen si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pomeranč rozkrojte na půlky a vymačkejte si z něj šťávu
- Dejte do hrnce vodu, skořici a hřebíček, přiveďte k varu a nechte 5 minut povařit.
- Vypněte sporák, do horké vody hoďte nakrájený zázvor a nechte 10 minut louhovat. Poté zázvorový čaj přeceďte přes jemný cedník do skleněné čajové konvice.
- Počkejte, až čaj trochu vychladne (měl by mít maximálně 60 °C), dochuťte pomerančovou šťávou a oslaďte medem. Zázvorový čaj podávejte vždy ještě teplý.
Naše tipy:
- Při nákupu zázvoru si dejte pozor na to, abyste vybrali hezké, zdravé, neseschlé hlízy bez plísně.
- Znáte bleskovou variantu zázvorového čaje? Nakrájený zázvor zalijte horkou vodou a přidejte med a citron.
- A když vůbec nestíháte, uvařte si sáčkový zázvorový čaj .Vitamín C i užitečné látky z medu se při vyšších teplotách znehodnocují. Proto byste neměli pomerančovou nebo citronovou šťávu a med přidávat do příliš horkého čaje, ale počkat, až čaj vychladne na alespoň 60 °C.
- Zázvorový čaj si můžete připravit dokonce z mletého zázvoru, který si uchovává svou štiplavou chuť.