Celozrnný rybízový koláč
Těžko byste hledali ovoce, které se hodí na koláč více než příjemně nakyslý rybíz. Zpříjemněte si poslední prázdninové dny tímto klasickým letním moučníkem.
60
8
Ingredience:
Na těsto: |
200 g jogurtu |
100 g celozrnné mouky (špaldová nebo pšeničná) |
50 g třtinového cukru |
300 – 400 g červeného rybízu |
1 vejce |
1 polévková lžíce rostlinného oleje |
1/2 kávové lžičky jedlé sody |
Na drobenku: |
100 g hrubé mouky |
50 g másla |
50 g cukru |
Postup:
Mouku prosejte do mísy, smíchejte s cukrem, vejci, jogurtem a olejem.
- Drobenku vytvoříte smícháním změklého pokrájeného másla, cukru a hrubé mouky. Vše rukama zpracováváte tak dlouho, až vám vznikne drobivá směs.
- Koláčovou formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
- Přidejte do těsta sodu, pečlivě promíchejte a těsto vlijte do koláčové formy.
- Těsto posypete červeným rybízem a následně posypete drobenkou.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut.
- Pečte asi 40 minut na 180 °C a špejlí průběžně zkoušejte, zda už je koláč upečený.