Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka nazývaná také sekanice, velikonoční svítek či hlavička se podává tradičně na Bílou sobotu k večeři. Její nezbytnou přísadou jsou zelené bylinky, které symbolizují jaro.
20 minut + pečení
8
Ingredience:
Suroviny: |
5 kusů celozrnného pečiva (rohlík, houska, bagetka) |
5 vajec |
200 g vařeného, pečeného či orestovaného masa (drůbež, králík, telecí) |
50 g másla |
miska nasekaných zelených listů (kopřivy, polníček, rukola, špenát) |
2 stroužky česneku |
sůl, pepř |
masový vývar nebo mléko |
máslo na vymazání zapékací formy (dortová) |
strouhanka nebo krupice na vysypání zapékací formy |
Postup:
Pečivo nakrájíme na kostičky, zvlhčíme vývarem nebo mlékem.
- Vajíčka oddělíme a z bílků ušleháme sníh.
- Žloutky utřeme se změklým máslem.
- Přidáme na kostky nakrájené orestované maso, změklé pečivo, česnek, zelené listy, sůl, pepř. Dobře promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílku.
- Vymažeme dortovou formu máslem, vysypeme strouhankou nebo krupicí.
- Směs dáme do formy a pečeme zhruba 30 minut při 180° C.
- TIP: Pokud máme rádi křupavou nádivku, na povrch můžeme položit několik tenkých plátků másla.