Veganský burger z quinoy a batátů
Burger z quinoy i batátů si zamilujete na první kousnutí. Oříšková quinoa, sladké batáty, voňavá bazalka - této kombinaci neodolají ani milovníci steaků. Navíc je jeho příprava velice snadná.
60 minut
10
Ingredience:
250 g červené quinoy |
1 středně velký batát |
1 plechovku nebo hrnek uvařené červených fazolí |
velkou hrst dýňových semínek |
5 lžic drceného lněného semínka velkou hrst nakrájené čerstvé bazalky |
1/2 lžičky soli |
1/2 lžičky pepře |
2 lžíce oleje |
Postup:
- 1. Batát si oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Quinou propláchněte v jemném cedníku vroucí vodou, abyste ji zbavili případné hořkosti. Nasypte ji i s nakrájeným batátem do menšího hrnce, přidejte dva hrnky vody a vařte do změknutí batátu. Zhruba za 20 minut byste měli mít obě suroviny uvařené. Píchněte do batátu vidličkou, pokud bude měkký, máte hotovo.
- 2. Přesypte uvařenou quinou a batát do větší mísy a než směs vychladne (v této fázi raději moc neochutnávejte, protože už samotná quinoa s batátem je tak výborná, že by vám na burgery nemuselo nic zbýt), nasekejte si nahrubo dýňová semínka a bazalku a přidejte je ke směsi.
- 3. Do mísy přidejte také zbytek ingrediencí - lněné semínko, zvolené čatní nebo kečupem, rajčetem a listovým salátem. Skvělé jsou i studené, takže si je můžete vzít i na oběd do práce nebo do školy.
Zdravé tipy
- Batáty koupíte běžně v supermarketech nebo ve vietnamských prodejnách. Vybírejte neseschlé kusy a pozorně si je prohlédněte (obzvláště na obou koncích), zda na nich neobjevíte plíseň.
- Burger z quinoy a batátů se výborně hodí do sportovní výživy. Batáty totiž patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny a quinoa řadící se k superpotravinám obsahuje velkou porci bílkovin.
- Drcené lněné semínko funguje ve vegetariánských a veganskýh receptech jako pojidlo místo vajíčka. Burgery se vám díky němu nebudou rozpadat.