Nadýchaný švestkový koláč
Švestkový koláč neodmyslitelně patří k babímu létu. Ten náš je nadýchaný, vláčný a bude se vám jen rozplývat na jazyku.
90 minut
20
Ingredience:
těsto: |
400 g hladká mouka + na posypání |
3 lžíce třtinového cukru |
1/2 lžičky soli |
1 sáček sušeného droždí |
30 g máku |
2 vejce |
450 ml mléka |
200 ml slunečnicového oleje |
1,5 kg švestek |
50 g másla + na vymazání |
2 lžíce rumu |
drobenka: |
80 g polohrubé mouky |
3 lžíce cukru krupice |
60 g studeného másla |
Postup:
Promíchejte ve velké míse mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte řidší těsto. Mísu zakryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud vám nevykyne do dvojnáobného objemu.
- Troubu si předehřejte na 190 °C a mezitím si připravte drobenku, tak že pečlivě promícháte dohromady mouku, cukr a máslo.
- Větší pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Vykynuté těsto nalijte do pekáče a jeho povrch posypejte vypeckované přepůlenými švestkami. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.
- V rendlíku rozpusťte máslo a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.