Mrkvové muffiny - Mrkvánky
Zdravé mrkvové muffiny doporučujeme všem skeptikům, kteří se nad mrkví v moučnících ošklíbají. Zaručujeme, že se po nich jenom zapráší a všechny návštěvy se budou dožadovat receptu.
40 minut
12
Ingredience:
20 dkg polohrubé mouky |
17 dkg mrkve |
17 dkg jablek |
7 dkg vlašských ořechů |
7 dkg rozinek |
1,3 dcl oleje |
1 lžíce medu |
1 lžička kypřícího prášku |
1/2 lžičky skořice |
Postup:
Zapněte troubu na 200 °C.
- Vezměte si mísu, ve které budete připravovat těsto. Mrkev důkladně omyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka omyjte, rozkrojte, vyjměte z nich jadřince a nastrouhejte také nahrubo. Loupat je nemusíte, klidně jim nechte slupku. Ke strouhání můžete použít klasické struhadlo nebo jablka a mrkev nasekat v mixéru. Obojí pak nasypte do mísy.
- V mixéru nebo ručně nasekejte ořechy a přidejte je do mísy spolu s hrozinkami.
- Vezměte si vařečku a postupně do směsi přisypávejte mouku a míchejte.
- Jakmile budete mít mouku zapracovanou, vlijte do mísy olej, obě vajíčka, přidejte prášek do pečiva a skořici a vše pořádně zamíchejte.
- Vezměte si plech na muffiny a do jednotlivých důlků vložte papírové košíčky na muffiny. Hotovou směs pak do jednotlivých košíčků rovnoměrně rozdělte.
- Vložte plech do předehřáté trouby a pečte na 200 °C zhruba 20-25 minut. Až muffiny na povrchu zezlátnou, budou hotové.
- Naše tipy:
- Při pečení používejte nesířené ovoce. Vyzkoušejte třeba kombinaci hrozinek a brusinek.
- Vyměňte vlašské ořechy za mandle a muffiny budou mít jemnější chuť.
- Z muffinů snadno uděláte "cupcaky". Ozdobte je nahoře například zakysanou smetanou oslazenou vanilkovým cukrem a posypte kvalitním kakaem.
- Do muffinů můžete také zapéct náplň v podobě kvalitní marmelády.