Ječné housky
Ječná mouka se přidává do těst ke zvýšení jejich vláčnosti, například do sušenek a krekrů. Samostatně ji využijete na přípravu tradičních lívancových těst.
120 minut
6 housek
Ingredience:
200g ječné mouky celozrnné |
7g sušených kvasnic |
1 vejce |
2 žloutky |
100ml slunečnicového oleje |
1 lžíce třtinového cukru |
1 lžička diamantové soli |
250ml vlažného mléka |
kmín celý |
mák nebo len zlatý (na posypání) |
Postup:
- V míse pečlivě promíchejte obě mouky. Přidejte kvasnice, třtinový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, slunečnicový olej a vlažné mléko. Vypracujte nelepící se těsto a nechejte kynout 1-2 hodiny.
- Z těsta upleťte houstičky (copánky) nebo rohlíčky (ty se stačí z nakrájených trojúhelníků), a položte je na plech s pečícím papírem s dostatečnými rozestupy.
- Na plechu nechejte rohlíčky ještě 25 minut kynout, poté potřete žloutkem rozšlehaným v mléce. Nakonec posypte mákem, kmínem nebo semínky dle vlastní chuti. Pečte 15 minut při teplotě 200 °C.