Malinové makronky
Makronky pocházejí z renesanční Itálie, přestože se tváří jako plnokrevné Francouzky. To Kateřina Medicejská je přivezla do Francie, která bílkové pusinky s lehkostí přijala za své. Největší oblibu si získaly především ty pestrobarevné, spojené krémy všelijakých příchutí. U nás tahle dobrůtka na oblibu čekala poměrně dlouho. Ale kdo si počká...
45
6
Ingredience:
120 g mandlové mouky |
150 g moučkového cukru |
90 g bílku ( cca ze 3 vajec) |
50 g krupicového cukru |
2 lžičky prášku z lyofilizovaných malin |
Krém: |
250 g másla |
100 g moučkového cukru |
200 ml suchého sektu |
Postup:
Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a poté přesejte přes cedník.
- Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidejte prášek z malin a vyšlehejte pevný sníh.
- Směs mandlí a cukru přisypte do sněhu, míchejte, dokud není těsto hladké, řídké, ale pevné (aby se těsto na plechu neroztékalo).
- Těsto dejte do cukrářského sáčku a vytvořte na plechu kolečka o průměru 4,5 cm. Makronky nechte na plechu zaschnout, při doteku nesmějí lepit (může to trvat i 60 minut). Pečte 10-12 minut na 150 stupňů.
- Vytvořte krém, sekt v krému dodává lehkost i chuť. Rozložte makronky, na spodní stranu poloviny z nich naneste do středu krém a přiklopte zbylými makronkami. Opatrně stlačte, aby se krém dostal ke krajům. Pozor na rozmáčknutí makronky.