Koblížky z trouby
Masopust a koblihy patří odjakživa k sobě. Rádi byste si tuhle tradiční pochoutku dopřáli, ale vyhýbáte se smažení? Upečte si koblížky v troubě! Budou světlejší a ne tolik nadýchané, ale chuťově jsou skvělé, za to dáme ruku do ohně.
90
30
Ingredience:
250 ml mléka |
30 g droždí |
1/2 lžičky cukru |
500 g hladké mouky |
80 g cukru |
1 balení vanilkového cukru |
1 žloutek |
80 g másla |
300 g marmelády |
moučkový cukr na posypání |
vejce, máslo a rum na potření |
Postup:
Do 50 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a půl lžičky cukru a necháme asi 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do hotového kvásku vmícháme mouku, zbylé mléko, cukr, vanilkový cukr, žloutek a máslo v pokojové teplotě.
- Vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Na posypaném vále rozválíme těsto na plát o šířce asi 1 cm.
- Vykrajovátkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka.
- Na polovinu koleček umístíme dostředu trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a okraje přimáčkeme k sobě.
- Koblihy umístěte na plech pokrytý pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
- Potřete koblihy rozšlehanýjm vejcem a pečte v troubě asi 15-20 minut na 180 stupňů.
- Po vytažení z trouby potřete koblihy rozpuštěným máslem s kapkou rumu a posypejte moučkovým cukrem.