Francouzský rebarborový koláč

leaf image

Spojení sladkého moučníku a mírně nakyslé, šťavnaté rebarbory by rozhodně nemělo chybět v repertoáru vašich letních moučníků. Je to dezert jako stvořený pro odpolední posezení na prosluněné zahradě či terase. 

Doba přípravy90
Počet porcí8
Recept Francouzský rebarborový koláč

Ingredience:

700 g očištěné rebarbory

300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany

Postup:

  1. Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.

  2. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  3. Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut. 
  4. Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
  5. Na těsto mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo. 
  6. V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu.
  7. Hotové těsto zabalte do folie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
  8. Na krém pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku. 
  9. Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky. 
  10. Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat. 
  11. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj. 
  12. Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut.
  13. Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  14. Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
  15. Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem. 
  16. Po 30 minutách můžete servírovat.

5 minut
Recept Ananasová zmrzlina bez mléka
Ananasová zmrzlina bez mléka
ČÍST
5 minut
Recept Ananasová zmrzlina bez mléka
Ananasová zmrzlina bez mléka
ČÍST

Produkty pro recept:

Akce -24%
1010 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO

45 Kč

25 g
Grešík Vanilka plod 1ks
Grešík Vanilka plod 1ks

84 Kč

204 g
Ecoato Mandlová mouka 200g BIO
Ecoato Mandlová mouka 200g BIO

124 Kč

454 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO

31 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení