Jáhlové koule s kokosem
40
15
Ingredience:
Suroviny |
100 g syrových jáhel |
40 g rozinek nebo datlí |
80 g strouhaného kokosu + trochu na obalení |
50 g sušené syrovátky (či sušeného ovesného nápoje) |
25 g třtinového cukru |
rýžový nebo javorový sirup na doslazení |
špetka soli |
Postup:
- Jáhly 3x spaříme horkou vodou a poté propláchneme studenou vodou. Jáhly dáme vařit do ¼ l studené vody. Přidáme špetku soli. Až se začne voda vařit, přimícháme syrovátku. Díky syrovátce budou jáhly sladší a není třeba přidávat tolik sirupu na doslazení.
- Vaříme 10 – 12 minut.
- Do vychladlých jáhel vmícháme cukr, najemno nakrájené datle či rozinky a kokos (množství upravíme dle konzistence těsta). Vše smícháme v kompaktní hmotu. Pokud se nám zdá málo sladká, dosladíme sirupem.
- Vlhkýma rukama tvoříme koule, které obalujeme v kokosu.
- Uchováváme v chladu. Nejedná se o trvanlivé pečivo,
- ale 3 dny v lednici vydrží – do té doby je stejně sníme.