TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN S OŘECHY
Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V některých zemích se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
75 min.
8
Ingredience:
250 g hladké mouky (navíc trochu na vál) |
špetka soli |
2 žloutky |
120 ml vlažné vody |
1 lžíce jablečného octa |
moučkový cukr na posypání |
Náplň: |
600 g jablek |
šťáva z 1/2 citronu |
50 g másla na potření |
60 g bílé strouhanky |
50 g krupicového cukru |
1 sáček vanilkového cukru |
2 lžíce mleté skořice |
50 g rozinek |
50 g vlašských ořechů |
Postup:
- Z mouky, soli, žloutků a vody s octem vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme jej v pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
- Z těsta poté vyválíme na pomoučněném válu tenký plát, který ještě znovu necháme odpočinout 15 minut. Poté jej vytáhneme na velký plát cca 60 x 50 cm. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a
- nasekanými ořechy. Stočíme do závinu. Potřeme jej rozpuštěným máslem, dáme do trouby péct při cca 180 st. asi 40 minut. Během pečení můžeme ještě potřít máslem.
- Teplý posypeme cukrem.