Jablečný štrúdl
Využijte nadílku jablek a zpracujte je do voňavého taženého závinu, který vám zpříjemní zkracující se dny.
60 minut
12
Ingredience:
220 g hladké mouky |
5 jablek |
80 g másla |
80 g cukru krupice |
2 lžíce oleje |
1 vejce |
6 lžic strouhanky |
sekané vlašské ořechy |
rozinky |
moučkový cukr na posypání |
1 lžička mleté skořice |
špetka soli |
Postup:
Mouku prosejeme na pracovní plochu a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozklepneme vejce, přidáme olej a trochu teplé vody a osolíme. Mouku pomalu přihrnujeme k důlku a postupně vypracujeme vláčné těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku.
- Těsto propracováváme dokud není úplně hladké a nelepivé. Pak z něj vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
- Troubu rozehřejeme na 160 °C a v malém hrnci si rozehřejeme máslo.
- Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 díly. Každý rozválíme na tenký obdélníkový plát. Aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhneme ho rukou. Přeneseme ho na čistou utěrku poprášenou moukou a hřbety rukou, které vložíme pod těsto, opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
- Když je plát dokonale tenký, posypeme ho strouhankou, poklademe na něj nastrouhaná jablka, zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, rozinkami a vlašskými ořechy.
- Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spojená část zůstala vespod.
- Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova. V průběhu pečení můžeme štrúdl ještě jednou či dvakrát potřít máslem.
- Hotový vychladlý štrúdl lehce posypeme moučkovým cukrem.