Dožínkové vdolečky
Úspěšná sklizeň a konec těžké práce s ní spojený se v našich krajích musel vždy pořádně oslavit. A jak jinak, než dobrým jídlem a pitím. I když na poli pracovat nemusíte, tuhle tradiční dožínkovou pochoutku si určitě doma upečte.
60
8
Ingredience:
180 ml mléka |
15 g čerstvého droždí |
100 g změklého másla |
30 g třtinového cukru |
20 g vanilkového cukru |
1 celé vejce |
2 žloutky |
citronová kůra |
špetka soli |
400 g hladké mouky |
olej nebo ghí na smažení |
moučkový cukr na posyp |
švestková povidla |
kysaná smetana na ozdobu |
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. 100 ml z odměřeného mléka lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, pak kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte.
- Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran a pak ho ještě trochu propracujte ručně. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
- Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte skleničkou středně velká kolečka a doprostřed každého udělejte vždy prstem důlek.
- V hrnci rozehřejte olej nebo ghí. Vdolek musí být celý ponořený. Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém, z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
- Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, které odsaje přebytečný tuk. Nechte vystydnout.
- Před podáváním zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a smetanou.