Houbové rizoto
Až přinesete z lesa čerstvé hříbky, vyzkoušejte je při přípravě našeho italského rizota.
35 minut
3-4
Ingredience:
300 g rýže Arborio |
2 lžíce másla |
2 stroužky česneku, oloupané, vcelku |
1 cibule na drobno nakrájená |
100 ml bílého vína |
20 g sušených hub (předem namočíme) nebo 150 g čerstvých hub (nejlépe hřib pravý) |
50 g strouhaného sýra typu parmazán |
3 lžíce olivového oleje |
1 l horkého vývaru |
sůl |
pepř |
Postup:
Na oleji osmahněte na drobno nakrájené houby (namočené předem sceďte). Osolte a dvacet minut poduste, aby houby byly měkké.
- Vývar nechte vřít na mírném plameni.
- Ve větším kastrolu restujte na másle cibuli a celý česnek.
- Přidejte rýži a ze všech stran ji osmažte, až zesklovatí. Stále míchejte, ať se rýže nepřipálí.
- Česnek vyjměte a zalijte vínem. Naběračkou postupně dolévejte vývar, vždy jednu naběračku, nechat vstřebat, poté přidat další.
- Rýži občas promíchejte, aby se odlepila ode dna a nepřipálila se. Asi po dvaceti minutách bude rýže "al dente".
- Na závěr vmíchejte houby, máslo a cca 25 g sýra. Zamíchejte, dochuťte solí, případně pepřem a nechte dvě minuty odstát.
- Risotto podávejte posypané parmazánem.