Vánočka ze špaldové mouky
Hledáte zdravější variantu klasické vánočky? Inspirujte se naším receptem na tuto vánoční pochoutku, která by neměla chybět na žádném štědrovečerním stole.
60 minut
8
Ingredience:
500 g špaldové mouky jemně mleté |
150 g třtinového cukru |
250 ml mléka |
1 vejce |
1 žloutek |
20 g droždí |
mandle plátky |
špetka soli |
Postup:
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka. Necháme ho vzejít pod utěrkou na teplém místě.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo, vejce, kvásek a špetku soli.
- Těsto zpracujeme vařečkou a poté ručně hněteme.
- Hotové těsto necháme v teple vykynout. Poté jej rozdělíme na pět části a upleteme z válečků cop.
- Potřeme žloutkem a posypeme mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dozlatova.
- Nejvíce chutná s máslem nebo džemem.