Špaldový mazanec
Zkuste letos na velikonoční stůl naservírovat zdravější variantu klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte.
60
8
Ingredience:
Suroviny |
500 g špaldové mouky jemně mleté |
150 g řepného tmavého cukru (může být i agávový sirup) |
200 g másla (ghí) |
250 ml mléka (může být i rostlinné) |
1 vejce |
1 žloutek |
20 g droždí |
Mandle, rozinky, oříšky, semínka (sezam…) |
Sůl (mořská, himálajská…) |
Postup:
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.
- Do mísy dáme mouku, přidáme máslo, vejce, vykynutý kvásek, špetku soli a třeba i rozinky, mandle, oříšky a vypracujeme těsto.
- Hotové těsto necháme v teple vykynout. Propracujeme, dáme na plech s pečícím papírem ve tvaru hezkého bochánku a opět necháme vykynout.
- Pak potřeme žloutkem, posypeme semínky nebo mandlemi a uděláme do těsta malý křížek.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dozlatova.