Hrstková polévka
Další zdravý luštěninový recept, který oceníte zejména v chladnějším období, je sytá hrstková polévka, která vám dodá spoustu kvalitních bílkovin. Neváhejte do ní použít libovolné luštěniny, které zrovna máte doma. Díky ovesným vločkám není potřeba ji zahušťovat jíškou.
90 minut
8
Ingredience:
100 g krup |
100 g půleného hrachu |
50 g ovesných vloček |
2 lžíce sádla |
2 mrkve |
1 menší petržel |
1 velká cibule |
sůl |
Postup:
Čočku i kroupy důkladně přeberte, propláchněte a každé zvlášť namočte aspoň na 12 hodin do studené vody. Uchovejte v chladu, aby směs nekvasila.
- Mrkev, petržel i cibuli oloupejte a nakrájejte na centimetrové kousky. Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm mrkev s petrželí. Osolte a nechte 5 minut opékat, občas směs promíchejte. K opečené kořenové zelenině přidejte cibuli a ještě 1-2 minuty zvolna opékejte.
- Opečený základ zalijte asi 1,5 litrem vody nebo vývarem, máte-li jej. Přidejte propláchnutý a přebraný hrách, ovesné vločky a scezené namočené kroupy. Přiveďte k varu a nechte zakryté pomalu probublávat.
- Čočku sceďte, vsypte do menšího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla těsně ponořená. Pomalu ji přiveďte k varu a pak vařte 3 minuty. Během této doby čočka pustí barvivo, které by trochu kazilo vzhled polévky - takto předvařenou čočku proto slijte, znovu ji propláchněte a až potom přidejte ke zbytku polévky.
- Vše společně vařte asi 60 minut, dokud všechny použité suroviny nezměknou. Na závěr polévku dosolte a dochuťte rozetřeným stroužkem česneku a ještě dvě minuty povařte. Na talíři ozdobte polévku čerstvou petrželkou.