Hrachová polévka
Hrachová polévka je častou volbou pro štědrovečerní stůl, ale vychutnat si ji můžete samozřejmě kdykoliv. Na rozdíl od hráškové polévky, která se připravuje z hrášku zeleného, čerstvého nebo mraženého, je základní surovinou pro hrachovou polévku hrách suchý, ideálně půlený a loupaný, aby byla příprava krémově hladké a jemné polévky co nejjednodušší.
60 minut
6
Ingredience:
250 g sušeného půleného hrachu |
1,25 l zeleninového vývaru |
1 mrkev |
2 lžíce přepuštěného másla |
1 lžíce hladké mouky |
sůl |
petrželka na ozdobu |
krutony k podávání |
Postup:
Hrách přeberte a propláchně studenou vodou.
- Propláchnutý hrách nasypte do hrnce a zalijte 500 ml studeného vývaru, přidejte oloupanou mrkev vcelku nebo pokrájenou na větší kousky
- Vše zvolna přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte probublávat jednu hodinu, dokud hrách nezměkne.
- V jiném hrnci mezitím připravte jíšku - rozpusťte jednu lžíci másla, vsypte do něj mouku a minutu pečlivě míchejte. Jíšku zalijte zbývajícím vývarem, znovu pečlivě rozmíchejte metličkou a přiveďte k varu. Občas promíchejte a vařte asi 20 minut.
- Měkký hrách lžící přendejte do vývaru a vše společně rozmixujte ponorným mixérem. Promíchejte, dochuťte podle chuti solí, odstavte, přidejte zbývající lžíci másla a rozmíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Podávejte s chlebovými krutonky a ozdobené petrželkou.