Druhy mouky a jejich používání II. Mouky s lepkem
V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Dnes se podíváme na jednotlivé druhy.
1) Pšeničná bílá
Její vlastnosti většina kuchařek zná, hladkou používáme do kynutých těst, polohrubou do litých těst, hrubou do knedlíků. Zařazení celozrnné pšeničné mouky by neměl být problém. Jen je třeba myslet na to, že celozrnné varianty do receptu potřebují více tekutiny než bílá mouka, aby byl výsledek stejný.2) Žitná mouka
Obsahuje méně lepku a více bílkovin než pšeničná mouka, vhodná je hlavně na chleba, perníčky, preclíky. Smíchaná s pšeničnou moukou je dobře použitelná i na knedlíky. Výrobky z žitné mouky jsou tmavší než pšeničné pečivo. Žito je nejbohatším zdrojem vlákniny mezi obilovinami, a proto výrobky z něj jsou vhodné pro diabetiky a hubnoucí. Kvalitní žitný kváskový chléb je nutričně výhodný a veliká dobrota pro každého.3) Špaldová mouka
Je umleta z pšenice špaldy, tradiční a starší odrůdy pšenice. Má vyšší obsah bílkovin, minerálních látek a je lépe stravitelná oproti klasické pšenici. Má široké použití, lze ji vzít jako první volbu při nahrazování klasické bílé pšeničné mouky. Špaldová krupice je vhodná na krupicovou kaši.4) Ječná mouka
Tradičně se používala do lívanců, omelet a na zahušťování polévek. Když ji budete používat, počítejte s tím, že je o něco tmavší než pšeničná mouka. Protože obsahuje méně lepku, není vhodné ji používat samotnou, v kombinaci s jinou moukou, jinak se vám pečivo bude hodně drobit. Ječná mouka rozmíchaná v mléce se používá i jako obklad na hojení zanícených míst na kůži – obsahuje hodně vitamínu E.5) Ovesná mouka
Používá se výjimečně, pro svoji specifickou chuť je vhodná jako přídavek do jiné mouky. Lze ji použít do sušenek a koláčů. Známější a tradičnější z této obiloviny jsou ovesné vločky. Oves obsahuje i větší množství zdraví prospěšných tuků a proto doporučuji míchat ovesné vločky do kterékoli mouky.Tímto končí výčet všech obilovin s lepkem. V příštím pokračování se můžete těšit na bezlepkové mouky.
8.dubna 2015 | ing. Pavlína Žďárková, výživová poradkyně