Proč bychom měli kustovnici ochutnat?
KUSTOVNICE ČÍNSKÁ (Lycium chinense)
Kustovnice čínská (Goji, Wolfberry) je rostlina, která má domovinu v Asii a je zde celý keř používán jako léčivá bylina. U nás se můžeme setkat zejména s plody. Jsou to oranžovočervené bobule a seženeme je jako sušené ovoce.
Proč bychom měli kustovnici ochutnat a vyzkoušet?
Je zajímavá hlavně množstvím obsažených látek. V Číně se jí říká rostlina dlouhověkosti. Vyskytuje se v ní řada zdraví prospěšných látek. Obsahuje velké množství vitamínu C, vitamíny skupina B a provitamin A (B karoten), aminokyseliny (i esenciální), polysacharidy a řadu stopových prvků (železo, zinek, vápník, hořčík). Díky přítomnosti těchto různorodých látek působí na naše tělo velice pozitivně a hlavně rozmanitě. Výrazně posiluje obranyschopnost organizmu, udržuje zdravou funkci jater a ledvin, zlepšuje krvetvorbu a pomáchá regulovat krevní tlak. Zlepšuje mozkovou činnost, což by mohli ocenit zejména duševně pracující. Antibakteriální účinky oceníme hlavně v zimním období, kdy kustovnice podporuje samočistící schopnost plic svým mukolytickým a expektoračním účinkem. Za zmínku stojí i vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, které napomáhají k uklidnění podrážděných očí a ke zlepšení ostrosti zraku. Dobrou zprávou pro všechny je to, že veškeré blahodárné účinky je možné pozorovat už po krátkodobém užívání.
Jak kustovnici ochutnat?
U nás koupíme Goji nejčastěji jako sušené plody. Chuť je celkem příjemná, něco mezi rozinkou a sušeným jablkem. Sušené plody se dají přidávat do müsli, směsí sušeného ovoce, kaší nebo jíst samostatně. Další variantou je pití čaje vzniklého přelitím malé hrsti plodů 0,5 l vody, vyluhováním 15 min. Namočené bobule se po vyluhování snědí. Určitou variantou je i naložení plodů do lihoviny (1h) a nabobtnalé plody sníst. Za vyzkoušení stojí i namočení plodů Goji do vody na 30 minut a použít je jako rozinky do štrůdlu, tvarohových dezertů či perníku. V Číně ji používají i k ochucování různých druhů mas a omáček.
Velmi ceněnou je i 100% šťáva, která se vyrábí výhradně za studena lisováním z čerstvých plodů. Stačí malé množství naředěné vodou a tělo dostane velkou dávku potřebných látek.
V obchodě se zdravou výživou se dají koupit sušené plody i müsli tyčinka s 50% obsahem kustovnice.
Domácí mast
Z kustovnice se dá jednoduchým způsobem vyrobit i mast. Ta je vhodná k ošetření a urychlení hojení ran kůže, zmírnění projevů ekzémů a lupénky. Přes letní měsíce i chrání pokožku před UV zářením. Do 200g sádla se dají dvě hrsti usušených plodů. Po mírném zahřátí se několikrát mast promíchá a nechá vychladnout. Druhý den se opět zahřeje, promíchá a scedí přes plátno. Mast nalejeme do malých nádobek a uložíme v chladu.
Porovnání s rakytníkem
Další rostlinou dlouhověkosti je rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Tento keř zdomácněl i u nás.
Autor: ing. Pavlína Žďárková, výživový poradce