Rakytník řešetlákový
Rakytník je jedním z nejvyhledávanějších druhů léčivého ovoce. Je velice bohatý na biologicky aktivní látky, které mají významně prospěšné účinky pro tělo. Dvoudomé opadavé keře jsou nejen ozdobou zahrad, ale najdeme je hojně i v divoké přírodě. Jasně oranžově zbarvené plody se nedají přehlédnout, dozrávají koncem září a na větvích vydrží dlouho do zimy.
Účinné látky
Dnes se o rakytníku mluví jako o citroníku severu a neustále se zvyšuje poptávka po něm. Je to hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, kdy se uvádí, že jako dostačující denní dávka jsou 1-2 plody. Peckovice jsou opravdu „nabušeny“ i dalšími biologicky aktivními látkami, jako je rutin, vitamíny skupiny B, pektiny, třísloviny. Uveďme i rostlinné steroly, které mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečněcévních onemocnění.1) Ze semen je lisován olej, který je významným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).2)
V lidovém léčitelství se výrobky z rakytníku používají k hojení kůže a sliznic, žaludečních problémů, jaterních i kloubních nemocí. Běžně se používá i při gynekologických obtížích. Protože je to rostlina, která u nás běžně roste, rozhodně jí dejte přednost před exotickými plody a brzy pocítíte její silné regenerační účinky.
1) Jones P. J. H., MacDougall D. E., Ntanios F., Vanstone C. A.: Can. J. Physiol. Pharmacol. 75, 217 (1997).
2) Beveridge T. H. J., Li T. S. C., Drover J. C. G.: J. Agric. Food Chem. 50, 744 (2002).
Výrobky z rakytníku:
Olej
Rakytníkový olej urychluje regeneraci pokožky při popáleninách a omrzlinách. Doporučuje se k léčení nehojících se ran kůže. Je vhodný na potírání při dermatózách, akné i bércových vředech. Vnitřně se doporučuje na léčení žaludečních vředů.Čaj
Rakytník je často přidáván do směsí bylinných čajů, je možné jej sehnat i sušený, kdy na hrnek se dává jedna lžička sušených plodů.Šťáva
Neupravená šťáva z plodů je silně kyselé chuti. Na přímou konzumaci jsou asi vhodnější sirupy, které jsou mírně přislazeny. Ty se doporučují na potlačení infekčních onemocnění a žaludečních obtíží.Marmelády a džemy
Na trhu můžete najít tyto rakytníkové dobroty jednodruhové i ve směsi s jiným ovocem. Vhodnou kombinací k rakytníku je jablko, hruška, borůvka a ze zeleniny pak mrkev.Likér
Plody jsou nakládány do alkoholu zhruba na 1 rok. Poté je likér doslazován a má hnědou barvu a intenzivní vůni. Stojí za ochutnání.Bonbóny
Toto je asi nejdostupnější varianta pro děti, ale díky nakyslé chuti si mlsnou i dospělí.Mletá rakytníková semínka
Tuto specialitu nenajdete asi v každém obchodě, ale je vhodná jako doplněk stravy díky vysokému obsahu olejů. Dá se míchat s vločkami do snídaňových směsí, přidat do jogurtu i zamíchat do mouky při pečení.Krém
Jeden výrobek, který nebudeme ochutnávat, ale budeme ho mazat. Na drobné trhliny a bolestivá místa kůže, pokud chceme urychlit jejich hojení.A něco na vyzkoušení:
Rakytníkový džem je možné použít tam, kde se užívají brusinky jako příloha. K masu, sýru i svíčkové. Ve směsi s jogurtem 1:1 je z něj jemný dip.A v Rusku mají ještě jednu variantu – rakytník s rozetřeným česnekem se dává jako příloha k jídlům. Zajímavá kombinace, že. Nevyzkoušíte?
Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu