Bezvýčitková pochoutka i bohatý zdroj zdravých tuků
Řeč je o arašídovém másle, nejoblíbenější potravině nejen fitnessáků po celém světě, ale také všech, kteří rádi zdravě mlsají.
Arašídové máslo je velmi variabilní, perfektně se hodí do snídaňových kaší, na pečení, do asijské kuchyně, smoothie nebo jen tak na chléb. Navíc je bohaté na proteiny, obsahuje celou řadu živin a vlákninu. Pojďte se s námi podívat jaké další zdravotní benefity vám jeho konzumace může přinést.
Arašídy nejsou ořechy. Tak co jsou tedy zač?
Ano, čtete správně. Přestože arašídy nazýváme oříšky a i máslo z nich najdeme v sortimentu oříškových másel, jedná se ve skutečnosti o luštěninu. Konkrétně o podzemnici olejnou, plodinu původem z Jižní Ameriky, kterou konzumovali staří Inkové už asi před 6 tisíci lety.
Po vytažení rostliny ze země vypadají plody tak trochu jako hrachové lusky. S buráky skrytými uvnitř. Nečekejte však, že by po vytažení ze země měli svoji charakteristickou chuť. K této chuti se dostanete až po tepelném opracování, pražení.
Proč právě arašídy?
Srdce v kondici. Resveratrol, antioxidant nalezený v arašídech, snižuje kardiovaskulární záněty a uvolňuje krevní cévy. Resveratrol navíc bojuje proti zánětům, oxidačnímu stresu a několika typům rakoviny. Zdravý obsah draslíku v arašídovém másle také pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku.
Snižují stres. Fytosterol, nacházející se v arašídech, pomáhá snižovat a udržovat hladiny kortizolu a tedy napomáhá proti stresu.
Kvalitnější spánek. Aminokyselina zvaná tryptofan zvyšuje hladinu serotoninu v těle. Bylo prokázáno, že dvě polévkové lžíce arašídového másla konzumované před spaním zlepšují spánek a u některých lidí dokonce léčí nespavost. Kromě toho může hořčík obsažený v arašídovém másle pomoci při svalové relaxaci a přípravě těla na spánek.
Zlepšují funkci mozku. Resveratrol, bioaktivní protein nacházející se v arašídovém másle, zvyšuje průtok krve do mozku a snižuje riziko mrtvice. Niacin a vitamín E obsažené v arašídovém másle podporují dlouhodobé zdraví mozku a snižují riziko Alzheimerovy choroby.
Posílení imunity. Zinek a vitamín B-6 obsažený v arašídech, posilují náš imunitní systém. Konzumace dvou polévkových lžic arašídového másla každý den vám může pomoci v boji proti infekčním onemocněním.
A jak si na nich pochutnat nejlépe?
- Dopřejte si je jen tak! Doporučená denní dávka je zhruba jedna hrst arašídů denně. Vezměte si je s sebou kamkoli a výživnou svačinku tak budete mít vždy po ruce.
- Krémové arašídové máslo. Ať už na snídani preferujete raději kaše, chleba nebo ovoce, arašídové máslo bude tvořit dokonalý pár s čímkoli. Vychutnejte si ho například v jemné nebo křupavé verzi či v kombinaci s kokosem. Naše másla navíc neobsahují žádný přidaný cukr, konzervanty, palmový olej ani další zbytečné příměsi, zkrátka jen a pouze 100 % kvalitně zpracovaných arašídů.
- Dochucení kari omáčky a asijských pokrmů. Ať už arašídy opražíte na pánvi nebo přidáte jako máslo do omáčky, vašim pokrmům dodají šmrnc.
- Čokoláda jim sluší. Také byste se mohli ujíst čokoládových košíčků s arašídovým máslem? A co domácí, zdravější verze oblíbených tyčinek Snickers? Hříšně dobré!
A co s arašídy v kuchyni? Vyzkoušet můžete třeba tento rychlý recept.