Bezlepková dieta, ano či ne?
Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynecháním lepku zhubnou, budou mít lepší kondici a budou celkově zdravější.
A co to ten lepek vůbec je? Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, jenž se nacházejí v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen, oves. V pšenici se nachází až 8-10 % bílkovinového obsahu. Mezi potraviny, které lepek obsahuje je pečivo, těstoviny, jíšky, omáčky, některá uzenina nebo pivo. Lepek je především hlavním nepřítelem pro nemocné lidi s celiakií, což je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. V České republice přibývá lidí s intolerancí lepku a někteří lidé ani nevědí, že jsou alergičtí. Skrytá intolerance lepku se šíří jako epidemie, lidé, kteří začnou vynechávat ve své stravě lepek zaznamenávají úbytek na váze, ale také se začnou cítit lépe.
Bezlepková dieta
V poslední době je velkým fenoménem držet bezlepkovou dietu, nebo-li gluten free a to nejen v USA. Mezi průkopnice bezlepkové diety patří například Victoria Beckham s Gwyneth Paltrow. V současnosti drží bezlepkovou dietu asi třetina Američanů, kteří si myslí, že díky ní zhubnou nebo vyřeší své zdravotní problémy. Ano, díky vynechání potravin z lepku se dá zhubnout, hlavně v oblasti břicha, ale jen v případě, že lepek nebudete nahrazovat jinými alternativami, jako je například bezlepkové pečivo, které se skládá především z cukru nebo tuku.
Pokud alespoň trochu omezíte příjem lepku uděláte radost svému tělu a třeba i zhubnete nějaké to kilo!