Jarní květiny na vašem talíři

Recepty a inspirace, jak využít jedlé květy jako pampelišky, měsíčky nebo fialky v kulinářských výtvorech.

Jaro je tady a s ním přichází čas na:

osvěžující změny nejen v našem životním stylu, ale i v jídelníčku. Pokud hledáte způsob, jak přidat do svého vaření trochu kouzla, proč nezkusit jedlé květy? Nejenže přidají na estetické hodnotě vašich pokrmů, ale také přinesou zajímavé chuťové zážitky a zdraví prospěšné látky. Podívejme se na několik jarních květů, které můžete použít ve své kuchyni.

 

Pampelišky: Zlaté poklady louky

Pampelišky nejsou jen plevel, ale skutečný poklad plný vitamínů a minerálů. Květiny i listy pampelišek jsou jedlé a mohou se použít na mnoho způsobů. Jejich mírně hořká chuť dodává jídlům zajímavý rozměr a jejich žlutá barva je krásnou ozdobou.

Pampeliškový med:

Ingredience:

  • 300 g pampeliškových květů

  • 1 litr vody

  • 1 citron

  • 1 kg cukru

Postup:

Pampeliškové květy vložte do vody a přiveďte k varu.Vařte 15 minut a pak nechte louhovat přes noc.Přecedíme, přidáme citronovou šťávu a cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne na konzistenci medu.

Pampeliškový salát s medovým dresinkem

Ingredience:

  • 200 g mladých pampeliškových listů

  • 100 g mixu salátových listů

  • 1 jablko

  • 1 hrst vlašských ořechů

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce jablečného octa

  • 1 lžíce pampeliškového medu

  • Špetka soli a pepře

Postup:

Listy pampelišky a mix salátů dobře omyjte a osušte.Jablko nakrájejte na tenké plátky.Vše smíchejte v míse a přidejte nasekané vlašské ořechy.Připravte dresink smícháním olivového oleje, jablečného octa, pampeliškového medu, soli a pepře.Dresink nalijte na salát a dobře promíchejte.

Měsíček lékařský: Sluneční květ

Měsíček lékařský není jen krásnou ozdobou zahrad, ale i výbornou ingrediencí do kuchyně. Má mírně kořeněnou chuť a přidává jídlu krásnou zlatavou barvu. Jeho léčivé vlastnosti jsou také dobře známé, takže je to skvělá volba pro zdravé vaření.

Měsíčkový máslový chléb

Ingredience:

  • 100 g měkkého másla

  • 2 lžíce měsíčkových květů

  • Špetka soli

Postup:

Měsíčkové květy nasekejte nadrobno a smíchejte s máslem a solí.Nechte chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.Podávejte na čerstvém pečivu.

Měsíčková polévka

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 3 brambory

  • 1 mrkev1 lžíce olivového oleje

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 1 hrst měsíčkových květů

  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji do zlatova.Přidejte nakrájené brambory a mrkev a krátce orestujte.Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne.Nakonec přidejte měsíčkové květy, dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Fialky: Jemná vůně jara

Fialky přinášejí do kuchyně nejen krásu, ale i jemnou květinovou vůni. Jsou ideální pro sladké i slané pokrmy. Jejich fialová barva dodává pokrmům elegantní vzhled a lehká chuť je skvělým doplňkem.

Fialkový cukr

Ingredience:

  • 1 šálek fialkových květů

  • 1 šálek cukru

Postup:

Fialkové květy vložte do mixéru a rozemelte s cukrem.Směs přendejte do sklenice a nechte několik dní odležet, aby se cukr prosytil vůní fialek.Používejte jako dekoraci na dezerty nebo do čaje.

Fialkový sirup

Ingredience:

  • 2 šálky fialkových květů

  • 1 šálek vody

  • 2 šálky cukru

  • Šťáva z 1 citronu

Postup:

Fialkové květy vložte do hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu.Vařte 5 minut a pak nechte louhovat přes noc.Přecedíme, přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme na mírném ohni, dokud sirup nezhoustne.

Tipy na jedlé květy ve vaší kuchyni

Bezový květ:Skvělý na výrobu sirupu nebo přidání do těsta na palačinky.

Šeřík:Má jemnou vůni a skvěle se hodí do ovocných salátů a dezertů.

Macešky:Tyto barevné květiny jsou krásné jako jedlá dekorace na dorty a saláty.

Pamatujte:

Vždy se ujistěte, že květiny, které používáte, jsou jedlé a nebyly ošetřeny pesticidy. Pokud si nejste jisti, konzultujte s odborníkem nebo sáhněte po květinách z bio produkce.

Jarní květiny mohou přinést do vaší kuchyně nejen krásu, ale i zdraví a nové chuťové zážitky. Nebojte se experimentovat a objevujte kouzlo jedlých květů!

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.