Co skrývá Mikuláš?
Už to brzy vypukne! To rojení čertů, Mikulášů a andělů – přeříkávání básniček, zpívání písniček a rozbalování sladkostí.
Ale jsou to opravdu dobrůtky?
Podle čeho se rozhodujete, jakou figurku koupíte? Podle ceny, krásného obalu nebo podle složení? Opravdu nejde všechny figurky dát do jednoho pytle s označením čokoláda.
Jak vzniká čokoláda?
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Ze zralých vyloupaných kakaových bobů, které se fermentují a dále zpracovávají (suší, třídí, drtí, melou), vzniká kakaová hmota. Ta se dále lisuje a vzniká kakaové máslo a kakaový prášek. A to jsou hlavní složky čokolád. Čokoládová hmota dále obsahuje cukr. Mléčná čokoláda sušené mléko a dle příchutí může čokoláda obsahovat ořechy, rozinky, kandované ovoce.
Kvalita čokolády
Pro kvalitu čokolády je důležitý obsah tuků,protože kakaové máslo je drahá, ale zároveň typická surovina pro čokoládu. Řada výrobců se snaží tuk nahradit. Legislativou bylo uzákoněno, že je možno do čokolády přidat i jiný tuk, ale max. 5 % podíl po odečtení hmotnosti všech dalších surovin a nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla a celkové kakaové sušiny. Bohužel, velké změny ve výrobních procesech se nekonaly. Výrobci nadále používají vyšší obsah náhradních tuků – jen již na obal nepíší čokoláda (to nesmí), ale vyrábějí různé čokoládové pochoutky s krásným poutavým obalem.
Opravdu je to čokoláda?
Není výjimkou, že nekvalitní „čokoláda“ obsahuje 50 % cukru, někdy i více, k tomu palmový tuk a trošku kakaového prášku. Na druhé straně pomyslné stupnice může být kvalitní čokoláda se 40 % celkové kakaové sušinya zároveň nejméně 26 % kakaového másla (ale i více). Tyto čokolády mají podstatně nižší obsah cukru (i pouhých 10 %) a naopak vyšší obsah antioxidantů, které působí na lidský organizmus blahodárně.
Co si vyberete?
Až budete příště vybírat Mikulášovy figurky, zaměřte se na složení a kvalitu. Dejte přednost výrobkům, které obsahují vyšší podíl kakaových surovin a méně cukru a náhradních tuků. Vaše zdraví a chuťové buňky vám poděkují!