Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 6
Velikonoční mazanec
Chystají se k vám koledníci na Velikonoce? Odměňte je domácími sladkostmi. Jedna z nich je vlastnoručně upečený výborný mazanec.
Ingredience
Suroviny:
50 dkg celozrnné hladké mouky (špaldové)
11 dkg přepuštěného másla
11 dkg třtinového cukru
2 žloutky
3 dcl mléka
droždí
vanilkový cukr
rozinky
mandle
slunečnicová semena
sezam
Postup
- Z mléka, kvasnic a lžíce cukru uděláme kvásek.
- Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami a dobře propracujeme v hladké těsto.
- Těsto necháme 2-3 hodiny vykynout.
- Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a sezamem.
- Pečeme pomalu při 165⁰C dokud není mazanec krásně zlatý.