Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 20 min + pečení
porce: 8
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka nazývaná také sekanice, velikonoční svítek či hlavička se podává tradičně na Bílou sobotu k večeři. Její nezbytnou přísadou jsou zelené bylinky, které symbolizují jaro.
Ingredience
Suroviny:
5 kusů celozrnného pečiva (rohlík, houska, bagetka)
5 vajec
200 g vařeného, pečeného či orestovaného masa (drůbež, králík, telecí)
50 g másla
miska nasekaných zelených listů (kopřivy, polníček, rukola, špenát)
2 stroužky česneku
sůl, pepř
masový vývar nebo mléko
máslo na vymazání zapékací formy (dortová)
strouhanka nebo krupice na vysypání zapékací formy
Postup
- Pečivo nakrájíme na kostičky, zvlhčíme vývarem nebo mlékem.
- Vajíčka oddělíme a z bílků ušleháme sníh.
- Žloutky utřeme se změklým máslem.
- Přidáme na kostky nakrájené orestované maso, změklé pečivo, česnek, zelené listy, sůl, pepř. Dobře promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílku.
- Vymažeme dortovou formu máslem, vysypeme strouhankou nebo krupicí.
Směs dáme do formy a pečeme zhruba 30 minut při 180° C.
Tip:
Pokud máme rádi křupavou nádivku, na povrch můžeme položit několik tenkých plátků másla.