Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 10

Šťavnaté müsli tyčinky

Co s sebou na výlet nebo do práce na svačinu? Přece müsli tyčinku vyrobenou na míru vašim chutím. Jednoduché cukry obsažené v ovoci se rychle dostanou do krve a doslova vás nakopnou. Ovesné vločky obsahují naopak složené sacharidy a bílkoviny, které doplňují další bílkoviny a tuky z oříšků, a tak vás tyčinka i zasytí.

Ingredience

1/2 hrnku vlašských ořechů
1/2 hrnku lískových ořechů
1/2 hrnku celých mandlí
1/2 h rnku sezamových/lněných/chia semínek
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek rozinek
1/2 hrnku goji /brusinek
1 lžíce kokosového oleje
2 banány
2 jablka
2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Postup

  1. Ořechy a mandle nasypte do mixéru a krátce mixujte, abyste je rozsekali nahrubo. Pokud nemáte po ruce mixér, můžete dát ořechy a mandle do sáčku a lehce rozklepat paličkou na maso, případně je můžete na prkýnku nasekat nožem.
  2. Nasekanou směs dejte do hlubší mísy, přisypejte semínka, ovesné vločky a sušené ovoce. Všechno hezky nasucho promíchejte, při dalším postupu se vám to bude hodit.
  3. Teď přichází na řadu banány a jablka. V zásadě máte opět dvě možnosti. Buď jablka a banán nakrájíte na kousky a umixujete tyčovým či obyčejným mixérem na pyré nebo banán rozmačkáte vidličkou a jablko nastrouháte na struhadle najemno a oba dva druhy ovoce smícháte. Do pyré přidejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu a promíchejte.
  4. Nachystejte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Také při každém pečení bojujete s tím, že papír nechce na plechu držet a roluje se? Zmačkejte ho do kuličky, pak ho roztáhněte a vytvarujte podle plechu. Bude držet přímo vzorně.
  5. Ovocné pyré přidejte k sypkým surovinám a pořádně promíchejte. Půjde to snadno, protože suché suroviny už promíchané máte. Klidně můžete použít i ruce, je to efektivnější než míchat směs vařečkou. Vzápětí oceníte nachystaný plech s papírem, protože celou hmotu z mísy nahrnete rukama na pečící papír. Rozprostřete ji rovnoměrně po plechu a dobře přitlačte, aby se k sobě jednotlivé suroviny ještě víc stiskly.
  6. Pečte v troubě na 180 stupňů, než budou okraje zlatavé. Trvá to zhruba 40 minut.
  7. Po vytažení z trouby nechte plech vychladnout na sporáku a zakažte si po dobu chladnutí přístup do kuchyně. Tyčinky totiž voní tak lákavě, že byste měli půl plechu v sobě, než byste se nadáli.
  8. Po vychladnutí müsli tyčinky nakrájejte na menší kousky a uchovávejte v ledničce. Stačí je zabalit do potravinové fólie nebo schovat do vzduchotěsné krabičky. Pár dnů vám tam bez problémů vydrží. Pokud si je chcete napéct do zásoby, dejte je pak do krabičky a skladujte v mrazáku.

    Náš tip: 

    nemáte-li po ruce agávový sirup, použijte rýžový, javorový sirup a podobně. 


Nákupní seznam

PROBIO Mandle celé 150 g BIO
Country Life Sezam loupaný 100 g BIO
PROBIO Ovesné vločky 500g BIO
Country Life Rozinky Thomson 500g BIO

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.