Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 8
Špaldový mazanec
Zkuste letos na velikonoční stůl naservírovat zdravější variantu klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte.
Ingredience
Suroviny
500 g špaldové mouky jemně mleté
150 g řepného tmavého cukru (může být i agávový sirup)
200 g másla (ghí)
250 ml mléka (může být i rostlinné)
1 vejce
1 žloutek
20 g droždí
Mandle, rozinky, oříšky, semínka (sezam…)
Sůl (mořská, himálajská…)
Postup
- Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.
- Do mísy dáme mouku, přidáme máslo, vejce, vykynutý kvásek, špetku soli a třeba i rozinky, mandle, oříšky a vypracujeme těsto.
- Hotové těsto necháme v teple vykynout. Propracujeme, dáme na plech s pečícím papírem ve tvaru hezkého bochánku a opět necháme vykynout.
- Pak potřeme žloutkem, posypeme semínky nebo mandlemi a uděláme do těsta malý křížek.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dozlatova.