Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 30 min
porce: 20

Špaldové povidlové buchty

Kynuté buchty jsou česká klasika a patří mezi tradiční dožínkové pochoutky. Zkuste je tentokrát ze špaldové mouky. Budou se hodit ke snídani i jako rychlá svačina na poslední letní dny.

Ingredience

500 g špaldové hladké mouky
220 ml mléka
90 g cukru
10 g vanilkového cukru
75 g rozpuštěného másla
2 vejce
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g instantního )
1 lžíce citronové kůry
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
špetka soli
Náplň:
300 g švestkových povidel
tuzemský rum

Postup

  1. V míse promíchejte špaldovou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Uprostřed vytvořte důlek, nalijte tam vlažné mléko a rozdrobené droždí a nechte asi 10 minut odstát.
  2. Ke kvásku přidejte vejce, rozpuštěné vlažné máslo a citronovou kůrou a vypracujte hladké těsto. Zakryjte mísu utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte kynout 60 minut, potom těsto prohněťte a nechte kynout dalších asi 30 minut.
  3. Připravte si náplň - povidla nařeďte pár lžicemi rumu a promíchejte.
  4. Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélníkový plát a z něj potom vykrajujte čtverce velké asi 6x6 cm. Do každého čtverce dejte kousek náplně, prsty spojte protější cípy, sváry utěsněte a pak ještě dotvarujte v dlani.
  5. Buchty vyskládejte do pekáče vymazaného máslem. Rozpuštěné máslo nakapejte i po okrajích a v místech, kde se buchty navzájem dotýkají. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 minut. Troubu si rozehřejte na 180 °C.
  6. Připravené buchty dejte do trouby a pečte asi 30 minut (podle barvy). Po vychladnutí je poprašte moučkovým cukrem.

Nákupní seznam

Ovocňák Švestková povidla 100% 380g
Sonnentor Vanilkový cukr 50 g BIO

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.